Libor Čech: Rebel – pravo Češko pivo

Interview   |   P.N.   |   01.06.2009.     7801

Libor Čech: Rebel – pravo Češko pivo
U Češkoj je sve više pivovara koje puno polažu na čistoću i izvornost sirovina. Uglavnom točine male pivovare, ali i one velike, ukoliko žele ponijeti prestižnu etiketuČeško pivo, koju dodjeljuje Europska komisija, moraju striktno paziti kakvopivo kuhaju. Građanska pivovara Havličkův Brod otišla je korak dalje – uzcertifikat Češko pivo na njihovoj novoj etiketi je još jedan znak kvalitete:Vysočina – regionalni produkt.
Ovakav pristup snažno podržava i novihavličkobrodski majstor pivar Libor Čech, s kojim je ovih dana objavljenrazgovor na službenoj stranici pivovare. Novi pivar porijeklom je iz sjeverneČeške i svoju je pivsku karijeru započeo 1990. godine, kada se zaposlio upivovari Louny kao radnik na proizvodnji piva. Postupno je preko poslovapredradnika u punionici i ležnim podrumima, te pod-pivara napredovao dofunkcije majstora pivara i direktora pivovare Krásné Březno kod Ústí nad Labem.
Imaiskustvo, kako iz malih pivovara, tako i multinacionalnih kompanija, radeći nedavnoza Heineken. „Moj posljednji posao nalikovao je više činovničkom negopivarskom, pa sam se opredijelio za promjenu. Došla je ponuda iz HavličkovaBroda i za nju sam im zahvalan,“ objašnjava Libor Čech svoj dolazak u novusredinu, u region Vysočinu.
 
Kakve ste promjene u tehnologijiproizvodnje piva uveli i kako to potrošači mogu prepoznati?
Nakonupoznavanja s tehnologijom, koja je u havličkobrodskoj pivovari na visokojrazini i nakon proučavanja tehnološkog postupka, promijenio sam tajmingdodavanja hmelja. Na taj način dobiva pivo intenzivniji miris hmelja. Pri tomsam posebno ustrajao na tome da se zadrže sve bitne osobine piva Rebel, jer onose svojim jedinstvenim okusom i punoćom značajno razlikuje od konkurencije.Ugodno me je iznenadio odnos prema poslu i odgovornost svakog radnika pivovare.Proizvoditi pivo klasičnom tehnologijom otvorenog vrenja i naknadnog doviranjau podrumima je veoma zahtjevno i traži visoku disciplinu i kvalificiranostljudi u pivovari. Mislim da je u tom smislu moj prethodnik Václav Korda odradioveliki posao.
 
Pivovara je u posljednjih šest mjesecipredstavila dvije novosti. Blagdanski i Jubilarni specijal. Možete li ihukratko predstaviti?
Radise o jačim svijetlim pivima, koja će svakako obogatiti lokalno tržište pivskihspecijaliteta. Blagdanski specijal je trinaest postotno svijetlo pivo, koje jepromociju imalo na božićnom sajmu, a prvobitno smo namjeravali kuhati gaprigodno – uz božićne i uskrsne blagdane. Međutim, zbog velike potražnje odtoga smo plana odustali, pa će se ovo pivo kuhati tijekom cijele godine.
Jubilarnispecijal došao je na tržište u prvoj polovici svibnja, a kuhat ćemo ga jednomgodišnje u povodu godišnjice osnivanja pivovare, koju havličkobrodska pivovaraobilježava posljednjeg vikenda u lipnju, ove godine je to 27. lipnja. Etiketaje također posvećena havličkobrodskim pivskim svečanostima. Na proslavirebelova rođendana ove će godine nastupiti, primjerice, Ewa Farna, All X, WaldaGand i drugi.
 
Od ožujka počeli ste kuhati Češko pivo,kojega se pivovare na Vysočini nerado hvataju, zbog složenih legislativnihuvjeta. Što to znači kuhati Češko pivo. Koje uvjete treba ispuniti?
Uhavličkobrodskoj pivovari uvijek se ivo kuhalo na način tipičan za Češko pivo.Ne radi se o tehnološkim promjenama, biti o intervencijama u recepturu, nego oispunjavanju uvjeta formalne naravi. U svakoj fazi proizvodnje su propisaniodređeni parametri, kojih se moramo strogo držati. Zapravo, za nas to značisamo novi način sastavljanja izvještaja o proizvodnom procesu.
Klasičnatehnologija kuhanja i vrenja u otvorenim bazenima je domena malih i srednjevelikih pivovara, koje unatoč tome što je to teže, zahtjevnije i skuplje,preferiraju tradicionalnu proizvodnju Češkog piva. Današnji razvojkonkurentskoga okruženja daje naslutiti da će se samo par godina ostati uČeškoj veoma mali broj ovakvih pivovara. Havličkobrodska pivovara jedna je odposljednjih pivovara kod nas, koje je još uvijek u češkim rukama i spada utakozvane nezavisne pivovare.
Zahvaljujući otvaranju tvornice sladaproizvodite pivo Rebel pretežno od lokalnih sirovina, a zahvaljujući tome,uspjeli ste dobiti certifikat Regionalni proizvod Vysočine. Zašto ste seodlučili za ovu certifikaciju?
Dioničkodruštvo Građanska pivovara Havličkův Brod je jedina pivovara na Vysočini, kojaje dobila ovaj certifikat. Uvjet dodjeljivanja certifikata Vysočina –regionalni produkt, bila je upotreba lokalnih sirovina. Zahvaljujući otvaranjusladare, pivovara preuzima od kooperanata, poljoprivrednika s Vysočine više odtisuću i sedamsto tona pivarskog ječma godišnje. Prilikom ocjenjivanja svihparametara za certifikat pivo Rebel dobilo je maksimalni broj bodova za iznimnukvalitetu.
Glavnismisao ovakvog ocjenjivanja za potrošače je činjenica da se mogu lakšesnalaziti u ponudi velikog broja piva i odabrati svoje omiljeno. Otvaranjetvornice slada ima i strateški značaj za budućnost, budući da smo postalineovisni o isporukama dobavljača slada. Osim toga, kvalitetu glavne sirovine možemonadzirati još u fazi proizvodnje ječma na polju, pa već tada možemo znati daRebel kuhamo od najboljeg ječma.
 
Ovih dana vidimo boce s novom etiketom.Što vas je navelo na promjenu?
Učinilismo to zbog oznaka zaštite geografskog porijekla, odnosno europske oznake Češkopivo i oznake Vysočina – regionalni produkt. Kad se već mijenja etiketa, ondasmo odlučili za potpunu promjenu dizajna i materijala etikete. Glavni cilj ovepromjene je i želja da se i po etiketi naše pivo razlikuje od takozvanihprivatnih marki, odnosno jeftinih piva, koja potrošače privlače niskom cijenom,ali se ne proizvode tradicionalnom tehnologijom. Pivo Rebel već drugu godinu zaredom spada u piva s najvišim ocjenama na sajmovima u Češkoj republici, a tomemora odgovarati i kvaliteta etikete. Iznenadilo me kako se u havličkobrodskojpivovari dosljedno i temeljito gradi image regionalnog proizvoda top kvalitete,a to je velik korak u jačanju pozicije Rebela kao iznimnog piva.
 
 

Komentari


Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal   Ispiši   Preporuči

     

ArhivIzreke o pivu

Godine 1969. ostavio sam žene i alkohol. Bilo je to najgorih dvadeset minuta u mom životu.
George Jones

Nacrtaj mi krigl

Boselli-Rossi - Dampyr (Pod kamenim mostom, str 10)
Boselli-Rossi - Dampyr (Pod kamenim mostom, str 10)

Pivnica.net na FacebookuMontažne i drvene kućeNajnovije iz kategorije Interview